Wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die soms een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. Dit wordt peesplaatontsteking of fasciitis plantaris genoemd. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat dan onder spanning, gaat irriteren en vervolgens ontsteken. De verkalking van de hiel ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hielspoor. Typische symptomen zijn pijn onder de hiel bij lang staan of lopen. In de praktijk wordt de term hielspoor overigens vaak gehanteerd om verschillende problemen in de hiel aan te duiden.

Wat is de oorzaak van hielspoor?

De belangrijkste oorzaak van een hielspoor is overbelasting. Een overbelasting van de hiel gebeurt op verschillende manieren. Dit kan komen door overgewicht, het wisselen van schoeisel, te lang staan of lopen of langdurige loopactiviteit op een harde ondergrond. vooral als men op schoenen loopt die erg zacht zijn, of juist te hard, kan hielspoor optreden. Een andere oorzaak van hielspoor is dat men plotseling overmatig gaat sporten. Hardlopen, hockey, volleybal of voetbal zijn typische ‘risicosporten’.

Hoe is hielspoor te voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Gelukkig is dat bij hielspoor niet heel moeilijk. Het is vooral van belang om de hielpees soepel te houden. Dit kunt u doen door voldoende te bewegen en te sporten op goed dempende en ondersteunende schoenen. Goede oefeningen om de pees te rekken zijn er ook. Simpelweg de hiel naar achter en de knie naar voren werkt al. (Linkje naar oefeningen?) Daarnaast is het verstandig om uw sportschoenen regelmatig te vernieuwen. Tot slot dient overbelasting vermeden te worden.

Hoe is hielspoor te verhelpen?

In het ongelukkige geval dat hielspoor toch heeft toegeslagen, is het zaak om de hiel zo snel mogelijk te ontlasten. De eenvoudigste manier is door het dragen van hielspoor zooltjes. Het gebruik van de hielspoor zooltjes zorgt voor een directe verlichting van de pijn. Bovendien zorgt de masserende werking van de zool voor een betere doorbloeding en soepelere spieren en pezen. Zo krijgt u een effectieve behandeling aan uw hiel.

Welke producten kunnen helpen bij hielspoor?

Wij raden de volgende hielspoor zooltjes aan ter verlichting van de hielklachten: X, X en X. Herkent u bovengenoemde klachten en bent u op zoek naar een passende oplossing? Als registerpodoloog/fysiotherapeut kan ik u de juiste ondersteuning voor balans en vooruitgang bieden. Stap eens binnen!

Maak een afspraak

Stap voor stap weer in balans. Podoactief vindt de oplossing voor uw voetklachten. Maak direct een afspraak! Samen zetten we de stap naar pijnvrij bewegen.

Nieuwe naam, vertrouwd adres

De Bewegingsdeskundige podologie is er voor pijnvrij lopen en rennen!

Mijn naam is Sjoerd Veenings en ik ben je behandelend podoloog en fysiotherapeut. Als je last hebt van voeten, enkels, knieën, heupen of onderrug, bel of mail mij dan vooral. Dan gaan we samen aan de slag.

Je kan mij bereiken op 06 52035709 of mail sjoerd@debewegingsdeskundige.nl. Voor
een eerste intake of een vervolgafspraak. Wij zitten nog steeds op het bekende adres:

De Bewegingsdeskundige
ParaMedisch Centrum Stad van de Zon
Brandpunt 10, 1705 SK, Heerhugowaard
In de fysiotherapie praktijk op de 1e verdieping

Pijnvrij de zomer in of blessure vrij na de zomer aan de competitie beginnen? Begin dan vandaag nog.

Met vriendelijke groet,
Sjoerd